Coraz cieplejsze dni, więcej słońca i zieleni wokół to znak, że wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy. Najczęściej kulminacyjnym punktem jest popularna w naszym kraju majówka, kiedy na niemal każdej działce możemy zaobserwować unoszący się w powietrze dym z pierwszego wiosennego grilla. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzi, abyś zaczął grillować wcześniej, warto jednak po zimie przygotować się do nowego sezonu grillowego. Podpowiadamy jak to zrobić łatwo i skutecznie.
Kolejna wiosna, kolejny sezon grillowy – jak się do niego przygotować?
Pierwszym krokiem, jaki musisz zrobić, przed rozpoczęciem sezonu grillowego, jest sprawdzenie stanu swojego grilla. Sprawny i czysty grill to podstawa smacznych potraw, dlatego upewnij się w jakim stanie jest Twój sprzęt po zimie. Z pewnością dużo będzie zależało do tego, gdzie przechowujesz grilla zimą i jaki to rodzaj paleniska. Idealnie byłoby, gdybyś w sezonie jesienno-zimowym przechowywał grilla w suchym garażu, na strychu czy w piwnicy, gdzie nie będzie on narażony na czynniki zewnętrzne. Wtedy, jeżeli dobrze wyczyścisz palenisko po ostatnim smażeniu, na wiosnę będziesz musiał tylko przetrzeć grilla z kurzu. Niestety nie każdy ma warunki aby przechowywać grill w takich warunkach, dlatego często zimą po prostu stoi przykryty gdzieś na tarasie, czy w altanie. Oczywiście jest to sprzęt ogrodowy, teoretycznie zabezpieczony przed działaniem wilgoci, jednak z doświadczenia wiemy, że jego żywotność ulega w takich warunkach znacznemu skróceniu.
Grill wyciągnięty i co dalej?
Bez względu na to gdzie i jak przechowujesz sprzęt do grillowania, przegląd jego stanu zawsze jest wskazany. Obejrzyj więc dokładnie palenisko, ruszt, obudowę i sprawdź czy nie ma na nim śladów rdzy, czy dno paleniska jest całe. Wszelkie zauważone usterki najlepiej od razu naprawić, abyś mógł bezpiecznie korzystać z grilla przez cały rozpoczynający się sezon. Jeżeli zauważysz, że ruszt jest już mocno przepalony, być może skorodowany, pomyśl o jego wymianie na nowy. Jeżeli jesteś właścicielem murowanego grilla ogrodowego, nie musisz wprawdzie martwić się o to, czy jego części nie zardzewiały, pozostaje jednak dokładne wyczyszczenie paleniska i zakonserwowanie go na nowy sezon.
Zakupy przed sezonem grillowym
Po ogarnięciu grilla, koniecznie sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne akcesoria do grillowania. Wygodne szczypce, rękawice, fartuch ochronny itp. Może w tym sezonie panujesz wprowadzić nowości i zaskoczyć swoich gości innowacyjnymi potrawami z grilla? Przyda Ci się wtedy na przykład kosz do smażenia popcornu lub frytek, czy też elektroniczny termometr. Pamiętaj też o tym, żeby zrobić zapas papierowych talerzyków i sztućców, zwłaszcza jeśli często grillujesz, lub urządzasz grilla na działce, gdzie nie masz dużej zastawy stołowej. Jednorazowe naczynia znacznie ułatwiają porządki po grillowej imprezie i są bezpieczne – co szczególnie ważne w przypadku przyjąć z dziećmi.
Przygotuj działkę na grilla
Przygotowanie sprzętu i akcesoriów do grillowania to jedno, jednak równie ważne jest przygotowanie działki, na której będziemy urządzać spotkania przy grillu. Po zimie zawsze jest co robić w ogrodzie. Musisz uprzątnąć taras z liści i resztek nawianych zimą przez wiatr, zgrabić trawnik, przygotować meble ogrodowe, a także oczyścić i jeśli to konieczne zaimpregnować podłogę na tarasie czy w altanie. Pod kątem imprez grillowych warto zaopatrzyć się w klimatyczne oświetlenie ogrodowe, solarne girlandy stworzą idealny klimat, podobnie jak ogrodowe pochodnie. Pomyśl też o posadzeniu roślin odstraszających komary, potrafią być one prawdziwą zmorą podczas wieczornych posiedzeń na świeżym powietrzu.
Poszukaj nowych, świeżych przepisów
Każdy szef kuchni wie, że nawet najlepsze dania z czasem stają się nieco nudne i konieczne jest ciągłe szukanie nowych smaków. Oczywiście nikt nie każde Ci odkrywać kiełbasy na nowo, czy budować wędzarni, aby tworzyć unikalne smaki – choć oczywiście możesz! Chodzi raczej o to, żeby nie bać się eksperymentować. Możesz poszukać przepisów na ciekawe marynaty do mięs, ciekawych potraw warzywnych z grilla, czy zaskakujących przekąsek, które również przygotujesz na ruszcie. W ten sposób grillowanie będzie ciągle dostarczać Ci radości i satysfakcji, a Twoich goście z pewnością docenią Twoją kreatywność.