Strona Główna OgródPorady 3,2,1 Grill! Czyli praktyczne porady jak się przygotować do sezonu grillowego? 

3,2,1 Grill! Czyli praktyczne porady jak się przygotować do sezonu grillowego? 

Autor: Maciej
Grill z szaszłykami

Coraz cieplejsze dni, więcej słońca i zieleni wokół to znak, że wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy. Najczęściej kulminacyjnym punktem jest popularna w naszym kraju majówka, kiedy na niemal każdej działce możemy zaobserwować unoszący się w powietrze dym z pierwszego wiosennego grilla. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzi, abyś zaczął grillować wcześniej, warto jednak po zimie przygotować się do nowego sezonu grillowego. Podpowiadamy jak to zrobić łatwo i skutecznie.

Kolejna wiosna, kolejny sezon grillowy – jak się do niego przygotować? 

Pierwszym krokiem, jaki musisz zrobić, przed rozpoczęciem sezonu grillowego, jest sprawdzenie stanu swojego grilla. Sprawny i czysty grill to podstawa smacznych potraw, dlatego upewnij się w jakim stanie jest Twój sprzęt po zimie. Z pewnością dużo będzie zależało do tego, gdzie przechowujesz grilla zimą i jaki to rodzaj paleniska. Idealnie byłoby, gdybyś w sezonie jesienno-zimowym przechowywał grilla w suchym garażu, na strychu czy w piwnicy, gdzie nie będzie on narażony na czynniki zewnętrzne. Wtedy, jeżeli dobrze wyczyścisz palenisko po ostatnim smażeniu, na wiosnę będziesz musiał tylko przetrzeć grilla z kurzu. Niestety nie każdy ma warunki aby przechowywać grill w takich warunkach, dlatego często zimą po prostu stoi przykryty gdzieś na tarasie, czy w altanie. Oczywiście jest to sprzęt ogrodowy, teoretycznie zabezpieczony przed działaniem wilgoci, jednak z doświadczenia wiemy, że jego żywotność ulega w takich warunkach znacznemu skróceniu.

Grill wyciągnięty i co dalej?

Bez względu na to gdzie i jak przechowujesz sprzęt do grillowania, przegląd jego stanu zawsze jest wskazany. Obejrzyj więc dokładnie palenisko, ruszt, obudowę i sprawdź czy nie ma na nim śladów rdzy, czy dno paleniska jest całe. Wszelkie zauważone usterki najlepiej od razu naprawić, abyś mógł bezpiecznie korzystać z grilla przez cały rozpoczynający się sezon. Jeżeli zauważysz, że ruszt jest już mocno przepalony, być może skorodowany, pomyśl o jego wymianie na nowy. Jeżeli jesteś właścicielem murowanego grilla ogrodowego, nie musisz wprawdzie martwić się o to, czy jego części nie zardzewiały, pozostaje jednak dokładne wyczyszczenie paleniska i zakonserwowanie go na nowy sezon. 

Koniecznie przeczytaj  Jakie doniczki na zioła wybrać? Radzimy!

Zakupy przed sezonem grillowym 

Po ogarnięciu grilla, koniecznie sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne akcesoria do grillowania. Wygodne szczypce, rękawice, fartuch ochronny itp. Może w tym sezonie panujesz wprowadzić nowości i zaskoczyć swoich gości innowacyjnymi potrawami z grilla? Przyda Ci się wtedy na przykład kosz do smażenia popcornu lub frytek, czy też elektroniczny termometr. Pamiętaj też o tym, żeby zrobić zapas papierowych talerzyków i sztućców, zwłaszcza jeśli często grillujesz, lub urządzasz grilla na działce, gdzie nie masz dużej zastawy stołowej. Jednorazowe naczynia znacznie ułatwiają porządki po grillowej imprezie i są bezpieczne – co szczególnie ważne w przypadku przyjąć z dziećmi.

Przygotuj działkę na grilla

Przygotowanie sprzętu i akcesoriów do grillowania to jedno, jednak równie ważne jest przygotowanie działki, na której będziemy urządzać spotkania przy grillu. Po zimie zawsze jest co robić w ogrodzie. Musisz uprzątnąć taras z liści i resztek nawianych zimą przez wiatr, zgrabić trawnik, przygotować meble ogrodowe, a także oczyścić i jeśli to konieczne zaimpregnować podłogę na tarasie czy w altanie. Pod kątem imprez grillowych warto zaopatrzyć się w klimatyczne oświetlenie ogrodowe, solarne girlandy stworzą idealny klimat, podobnie jak ogrodowe pochodnie. Pomyśl też o posadzeniu roślin odstraszających komary, potrafią być one prawdziwą zmorą podczas wieczornych posiedzeń na świeżym powietrzu. 

Poszukaj nowych, świeżych przepisów

Każdy szef kuchni wie, że nawet najlepsze dania z czasem stają się nieco nudne i konieczne jest ciągłe szukanie nowych smaków. Oczywiście nikt nie każde Ci odkrywać kiełbasy na nowo, czy budować wędzarni, aby tworzyć unikalne smaki – choć oczywiście możesz! Chodzi raczej o to, żeby nie bać się eksperymentować. Możesz poszukać przepisów na ciekawe marynaty do mięs, ciekawych potraw warzywnych z grilla, czy zaskakujących przekąsek, które również przygotujesz na ruszcie. W ten sposób grillowanie będzie ciągle dostarczać Ci radości i satysfakcji, a Twoich goście z pewnością docenią Twoją kreatywność.

Koniecznie przeczytaj  Ścieżki w ogrodzie – z czego możesz je zrobić, jak je zaplanować?

Related Posts

Serwis korzysta z plików cookies w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych. Zaakceptuj Więcej informacji

Polityka prywatności i plików Cookies