Strona Główna Ogród Awokado w Twoim domu – jak samodzielnie wyhodować awokado?

Awokado w Twoim domu – jak samodzielnie wyhodować awokado?

Autor: Maciej
Awokado w doniczce

Awokado to owoc o ogromnym bogactwie witamin i minerałów. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym świetnie wspiera wątrobę oraz nasz system nerwowy. Przypisuje się mu działanie przeciwstarzeniowe. Ponadto, dzięki zawartości luteiny, awokado polecane jest jako wsparcie dla oczu, natomiast bogactwo kwasów omega 3 oraz kwasu oleinowego, sprawia, że awokado polecane jest w diecie osób z nadciśnieniem. Awokado jest też cenione dzięki dużej zwartości kwasu foliowego, polifenolów i flawonoidów, likopenu, a także wielu innych składników odżywczych i enzymów, które działają korzystnie na nasz organizm. Jednym słowem awokado to zielone złoto, które powinno zagościć w diecie każdego z nas. A co, jeśli można by było, mieć ten cenny skarb na wyciągniecie ręki? Ten wspaniały owoc możemy bowiem wyhodować we własnym domu i wcale nie jest to takie trudne.

Jak wyhodować awokado w domu?

Żeby wyhodować swoje własne drzewko awokado, będziemy potrzebować jedynie pestki z awokado, kilku wykałaczek i słoika z wodą. Kupując awokado, starajmy się wybrać zdrowy, żywo zielony owoc, bez brązowych plam. Po dotknięciu awokado powinno być lekko miękkie – oznacza to, że owoc jest dojrzały. Aby pozyskać pestkę, musimy przekroić ostrożnie owoc na pół – uważając, żeby nie uszkodzić pestki. Następnie wyjmujemy pestkę, a z awokado robimy guacamole lub zjadamy w innej, ulubionej formie.

Jak posadzić awokado?

Kiedy mamy już świeżą, nienaruszoną pestkę z awokado, od razu przystępujemy do jej sadzenia, które na początku nie będzie miało wiele wspólnego z sadzeniem rośliny w glebie – na to przyjdzie czas później. Na początek przygotowane wcześniej wykałaczki – 2-3 sztuki – wbijajmy w dolną część pestki (w sposób równoległy do podłoża). Wykałaczki powinny znajdować się z różnych stron, aby stworzyć podpórkę, którą następnie oprzemy o słoik wypełniony wodą. Dolna, płaska część pestki powinna być zanurzona w wodzie, mniej więcej na wysokość 1/3 pestki. Górna jej część natomiast powinna wystawać poza naczynie. Tak przygotowane nasiono ustawiamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu – na przykład na parapecie. Bardzo ważne, aby dolna część pestki była cały czas zanurzona w wodzie – musimy więc dbać, aby regularnie uzupełniać pobraną wodę. Jeśli dojdzie do wysuszenia pestki, nasze awokado nie wyrośnie. Po około 3-4 tygodniach zauważymy, że pestka zaczyna pękać i kiełkować. Po jakimś czasie słoik będzie wypełniony korzeniami, natomiast na górze pojawi się łodyga z zielonymi listkami. To właśnie moment, kiedy będziemy przesadzać nasze awokado do donicy z ziemią.

Koniecznie przeczytaj  Wiosenne opryski drzew i krzewów owocowych

Sadzenie awokado – jak to zrobić poprawnie?

Przed wsadzeniem awokado do donicy musimy przygotować niezbędne akcesoria – po pierwsze odpowiednią ziemię. Roślina ta potrzebuje bardzo żyznej i bogatej w próchnicę ziemi, dlatego zwykłe podłoże do kwiatów nie będzie odpowiednie. Najlepiej poprosić w sklepie ogrodniczym o ziemię dobrze przepuszczalną, z dodatkiem torfu czy piasku. Donica, w której posadzimy awokado, na początek nie powinna być dużo większa od słoika, w którym kiełkowało. Przed wsadzeniem do gleby, musimy oddzielić pestkę od sadzonki, a następnie wsadzić ja do donicy w taki sposób, aby jej czubek wystawał ponad doniczkę. Awokado preferuje ciepłe, słoneczne stanowiska, jednak raczej nie powinno stać w pełnym słońcu, lepiej, aby było to stanowisko w półcieniu. Optymalna temperatura dla tej rośliny to 20 stopni. Nie można hodować go w temperaturze poniżej 10 stopni, dlatego o ile latem, możemy donicę wystawić na balkon, taras czy do ogrodu, o tyle jesienią koniecznie musimy zabrać ją do domu.

Jak pielęgnować sadzonkę awokado?

Awokado lubi wilgoć, dlatego zwłaszcza latem musimy je dość intensywnie podlewać. Wiosną oraz jesienią wystarczy 2 razy w tygodniu, natomiast latem, co najmniej co drugi dzień. Raz do roku trzeba awokado przesadzić do większej doniczki, zwłaszcza kiedy roślina jest młoda i intensywnie rośnie, starsze osobniki wystarczy przesadzać do 2-3 lata. Powstaje najbardziej nurtujące pytanie – kiedy możemy spodziewać się, że awokado zaowocuje? Na to przyjdzie nam trochę poczekać. Jeżeli awokado jest hodowane w dobrych warunkach, pierwsze owoce mogą pojawić się po 4-6 latach. Okres dojrzewania owoców jest dość długi, bo trwa nawet do 8 miesięcy, jednak kiedy roślina już zacznie owocować, to robi to nawet przez 50 lat.

Related Posts

Serwis korzysta z plików cookies w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych. Zaakceptuj Więcej informacji

Polityka prywatności i plików Cookies