Strona Główna Ogród Naturalny nawóz na wyciągnięcie ręki — kompostownik w Twoim ogrodzie. Czy możesz wrzucać do niego fusy z kawy?

Naturalny nawóz na wyciągnięcie ręki — kompostownik w Twoim ogrodzie. Czy możesz wrzucać do niego fusy z kawy?

Autor: Maciej
Naturalny nawóz na wyciągnięcie ręki -kompostownik w Twoim ogrodzie

Naturalny kompost to bogactwo składników mineralnych, które sprzyjają bujnemu wzrostowi roślin. Ten naturalny nawóz można bardzo łatwo wykonać samemu. Nie tylko jest tani, ale też ekologiczny i do tego bardzo skuteczny. Aby jednak kompost spełniał swoją funkcję, trzeba wiedzieć jak, gdzie i w czym go przygotować, a także co można a czego nie powinno się do niego dodawać. Obecnie w sklepach ogrodniczych oraz budowlanych można spotkać duży wybór gotowych kompostowników w różnych rozmiarach. Możesz też samodzielnie zbudować przydomowy kompostownik. Wszystko zależy, do jakiej tego wielkości zbiornika potrzebujesz i jakie masz możliwości metrażowe na działce.

Kompostownik, jaki wybrać?

Wybór odpowiedniego kompostownika to ważna kwestia, ponieważ od niego zależy ilość wytworzonego nawozu, ale też czas, w jakim się wytworzy. Wielkość kompostownika uzależniona będzie od dostępnego w ogrodzie miejsca, a także liczności rodziny. Przyjmuje się, że na 2 mkw działki przypadają 3 l miejsca w kompostowniku. Po obliczeniu, jakiej wielkości zbiornika potrzebujesz, pora na decyzję, jaki rodzaj kompostownika kupić. Do wyboru masz gotowe kompostowniki z tworzywa lub samodzielną budowę kompostownika z drewna, lub innych dostępnych materiałów. Ważne, aby materiał, z jakiego będzie wykonany kompostownik nie był toksyczny dla roślin, gwarantował stabilność, ale niezbyt dużą szczelność. Do wytworzenia się kompostu konieczny jest bowiem stały dostęp powietrza.

Założenie kompostownika – od czego zacząć?

Po ustawieniu gotowego, czy też zbudowaniu zaplanowanego zbiornika, możesz przystąpić do jego wypełniania. Aby kompostownik dobrze działał, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas jego wypełniania. Po pierwsze, dolna warstwa o wysokości koło 10-20 centymetrów będzie odpowiadała za dobrą cyrkulację powietrza, oraz odprowadzenia nadmiaru wody. Dlatego na dno dobrze wysypać takie materiały jak gałęzie drzew, kora czy większe łodygi roślin. Na tak przygotowaną dolną warstwę, możesz wysypywać odpadki organiczne z ogrodu oraz kuchni. Na tym etapie dobrze też dodać do kompostownika specjalny preparat ze szczepami bakterii i grzybów, które przyspieszą przemiany próchnicze. Kolejne warstwy odpadków warto przekładać cienką warstwą ziemi.

Koniecznie przeczytaj  Krzewy do ogrodu – jakie wybrać, czym się kierować przy wyborze?

Co nadaje się do kompostowania?

Do kompostowania możesz wrzucać praktycznie wszystkie odpadki organiczne z ogrodu oraz kuchni, warto jednak wiedzieć jakie składniki są szczególnie wskazane, ze względu na ich dobroczynne właściwości dla jakości kompostu, oraz tempa jego tworzenia się. Składniki te to:

  • opadłe owoce
  • skoszona trawa
  • popiół drzewny
  • zgrabione liście
  • obierki z owoców oraz warzyw
  • sucha karma dla zwierząt
  • liście drzew
  • igły z drzew iglastych
  • rozdrobnione skorupie z jajek
  • fusy z herbaty
  • fusy z kawy

Są pewne produkty, z których ilością nie należy przesadzać, ze względu na to, że mogą zbyt mocno wpłynąć na pH kompostu. Chodzi o skórki cytrusów oraz bananów. Nie powinno się też do kompostu wrzucać roślin, które noszą ślady chorób grzybowych, a także kości oraz mięsa – mogą ściągnąć myszy, szczury oraz muchy, a także powodować bardzo nieprzyjemny zapach nawozu.

Działanie fusów z kawy

Jeżeli jesteś miłośnikiem kawy, parzonej lub z ekspresu, być może nawet nie wiesz, że fusy, które zbierają się w ekspresie lub na dnie szklanki możesz wykorzystać. Jednym ze sposobów spożytkowania fusów z kawy jest dodawanie ich do kompostu. Zawierają one dość dużo węgla, wzbogacą też Twoją pryzmę kompostową w taki składniki jak magnez, potas oraz miedź. Duże ilości azotu, zawarte w fusach wpłyną z kolei pozytywnie na tempo kompostowania. Gruzełkowata struktura fusów również dobrze wpływa na kompost, poprawiające jego napowietrzenie. Z kolei zapach przyciąga dżdżownice, które są w kompoście na wagę złota.

Fusy z kawy – gdzie jeszcze możesz je wykorzystać?

Fusy z kawy to świetny składnik kompostu, ale nie tylko. Nawet jeżeli nie masz kompostownika, może je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Domowym nawozem samodzielnie przygotowanym właśnie z fusów po kawie doskonale nadaje się do podlewania roślin doniczkowych oraz ogrodowych. Sprawdza się do zasilania roślin ozdobnych, ale też warzyw i owoców. Jak zrobić domowy nawóz z fusów? 1 szklankę fusów zalej 10 litrami wody. Zaczekaj, aż fusy napęcznieją, po czym dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowany preparat jest gotowy do użycia na grządkach lub w domu. Nawożenie roślin fusowym nawozem możesz powtarzać co dwa tygodnie. Jeżeli chcesz zasilić rośliny doniczkowe takie jak anturium, paprocie, fiolki afrykańskie czy kamelie japońskie, wykorzystaj do tego resztę niedopitej kawy. Kawę rozcieńcz w wodzie w stosunku 1:5 i gotowe – możesz w taki sposób nawozić rośliny raz na dwa tygodnie.

Koniecznie przeczytaj  Rośliny pnące na balkon – które warto wybrać?

Ściółka z fusów z kawy

Fusy z kawy możesz wykorzystywać do przygotowania nawozów do podlewania, ale nie tylko. Zmagazynowane suszone fusy doskonale sprawdzą się do ściółkowania roślin ogrodowych. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przykryć ściółka z trochę ciężkiego materiału, aby nie rozwiał ich wiatr. Fusy kawowe rozkładają się powoli i stopniowo zasilają wierzchnią warstwę gleby w dobroczynny azot. Możesz też rozsypać suszone fusy z kawy w ogrodzie tuż przed deszczem lub podlewaniem. To również zabezpieczy je przed rozniesieniem przez wiatr. Do ściółkowania możesz również użyć świeżej kawy mielonej. Ma ona lekko kwaśny odczyn, dlatego świetnie sprawdzi się pod rośliny preferujące glebę o odczynie kwaśnym.

Kawowa ziemia do roślin

Fusy z kawy mogą też wzbogacić ziemię ogrodniczą. Po ich dodaniu otrzymasz bogate w składniki odżywcze podłoże do roślin. Ponadto, fusy poprawiają pojemność wodną ziemi oraz jej napowietrzenie. Jeżeli niedawno sadziłeś rośliny w ogrodzie, możesz na przykład wkopać fusy z kawy pod nie. Pomoże to roślinom szybciej rosnąć, a ponadto wpłynie na lepsze ich kwitnienie. Możesz też użyć fusów z kawy jako podłoże do roślin doniczkowych. Przykładowo podczas przesadzania wymieszaj ziemię do kwiatów z fusami. Takie podłoże zapewni kwiatom bardzo dobre warunki do wzrostu. Ciekawym sposobem wykorzystania fusów z kawy jest też dodanie ich do nasion warzyw. Wysiewając na przykład marchewkę, czy rzodkiewkę, wymieszaj nasiona z fusami. Doskonale wpłynie to na ich kiełkowanie i zapewni silniejsze i równomierne siewki a do tego większe plony.

Related Posts

Serwis korzysta z plików cookies w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych. Zaakceptuj Więcej informacji

Polityka prywatności i plików Cookies