Jest pełna witamin, ma niezwykle charakterystyczny ostry smak i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole. Rzeżucha, bo o niej mowa to niezwykle wdzięczna roślina, dziecinnie prosta w uprawie, a do tego jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i kanapek. Niektórzy nie wyobrażają sobie wiosennego wystroju domu, bez pojemnika z rzeżuchą, najczęściej na wacie zdobiącego stół czy parapet. Co takie ma w sobie rzeżucha, że na stale zagościła w wielu Polskich domach? Jak zacząć jej uprawę i w czym możemy ją hodować?
Spis treści
Na czym wysiać rzeżuchę?
Sadzenie rzeżuchy jest banalnie proste. Nie potrzebujemy do tego nawet specjalnych doniczek, czy innych narzędzi. Uprawa jest prosta, a zbiory bardzo szybkie i efektowne. Na czym więc najlepiej wysiać rzeżuchę? Sprawdzą się do tego, chociażby ceramiczne naczynia kuchenne takie jak miseczki, głębokie talerze, czy kokilki. W zależności do tego, jak dużo nasion chcemy wysiać tak duże naczynie musimy wybrać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby rzeżuchę wysiać w kilku mniejszych naczyniach – w ten sposób stworzymy w niej niepowtarzalną zieloną ozdobę na Wielkonocny stół lub parapet. Oprócz naczynia będziemy potrzebować jeszcze nasion rzeżuchy kupionych najlepiej w sklepie ogrodniczym, a także kawałek materiału, który dobrze chłodnie wodę i utrzymuje wilgoć. Może to być wata, gaza, a nawet ręcznik papierowy. Rzeżuchę możemy wysiewać również w specjalnych Kiełkowicach, Są to piętrowe naczynia, składające się z kilku piętrowo ułożonych pojemników. W dolnym pojemniku umieszczamy wodę, a w pozostałych kiełki różnych roślin. Kiełkownik jest szczelnie zamykany, dzięki czemu panują w nim idealne warunki do szybkiego wzrostu kiełków. Dodatkowo możemy hodować kilka rodzajów kiełków na raz.
Sadzenie rzeżuchy na wacie
Sadzenie rzeżuchy na wacie polega na tym, że dno wybranego naczynia wyścielamy watą, a następnie wysypujemy na nią nasiona rzeżuchy. Jeśli zależy nam, aby kompozycja była gęsta i zbita, musimy wysypać nasiona gęsto, zachowując małe odstępy. Jeżeli natomiast chcemy wykiełkowaną rzeżuchę przenieść do mniejszych pojemników, wówczas lepiej nasiona wysiać nieco rzadziej.
Sadzenie rzeżuchy na gazie
Analogicznie postępujemy sadząc rzeżuchę na gazie. Gazą wyścielamy dno naczynia i wysypujemy na nią nasiona zgodnie z preferowanym rozmieszczeniem. Gazę lub watę trzeba dobrze zwilżyć wodę i pamiętać, aby to nawilżenie utrzymywać. Kiełkującą rzeżuchę podlewamy codziennie, a jeśli szybciej wysycha to nawet częściej. Najlepiej sprawdzać palcem nawilżenie podłoża.
Sadzenie rzeżuchy na ziemi
Rzeżuchę możemy oczywiście wysiewać nie tylko na gazie czy wacie, ale spokojnie możemy uprawiać ją również w ziemi. Wiosną, w kwietniu rzeżuchę możemy wysiać w przydomowym ogródku czy w donicy na balkonie. Zasady uprawy rzeżuchy w ziemi są takie same jak uprawy innych roślin nasiennych, takich jak rzodkiewka czy inne warzywa jednoroczne. Rzeżuchę wysiewamy w rzędach, może być dość gęsto. Zbiory wykonujemy według zapotrzebowania, jednak najsmaczniejsza jest świeża, dość mała rzeżucha. Po wysianiu po około 2 tygodniach będziemy mogli już przeprowadzić zbiór rzeżuchy z ogrodu. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy ją regularnie podlewać, a temperatura na zewnątrz będzie wystarczająco wysoka.
Sadzenie rzeżuchy w skorupkach
Rzeżuchę możemy również posadzić w skorupkach po jajkach, co pozwoli uzyskać niesamowicie atrakcyjny efekt. Sianie rzeżuchy w skorupkach to świetna zabawa dla dzieci, idealna na Wielkanocne przygotowania. Skorupki po jajkach musimy dobrze oczyścić i wyparzyć gorącą wodą, następnie postępujemy analogicznie jak w pozostałych przypadkach, gazę lub watę wyścielamy na dno skorupki, po czym wsypujemy nasiona i podlewamy je wodą.
Ile rośnie rzeżucha?
Rzeżucha rośnie dość szybko, jak już wspomniano w ziemi potrzeba około 2 tygodni, aby móc przeprowadzić zbiór rzeżuchy. Na gazie czy wacie w warunkach domowych będzie to jeszcze szybciej. Nasiona wysiane na gazie lub w kiełkownicy otwierają się już nawet kolejnego dnia od wysiania. Przez kolejne kilka dni będziemy obserwować jak kiełki pną się do góry, aż osiągną około 4-5 cm wysokości. Po około 5 dniach kiełki rzeżuchy będą już całkowicie rozwinięte i gotowe do zbioru.
Co zrobić, żeby rzeżucha szybciej rosła?
Wzrost rzeżuchy przyspieszymy zachowując odpowiednią wilgotność podłoża, a także umieszczając ją w dobrze oświetlonym i ciepłym pomieszczeniu. Nie należy dopuścić do przesuszenia podłoża, na którym rośnie roślina, ponieważ zahamuje to jej wzrost, a nawet doprowadzi do szybkiego uschnięcia. Kiełki rzeżuchy to wspaniała dekoracja Wielkanocnego stołu, ale też po prostu urocza wiosenna ozdoba domu. Rzeżucha jest też niezwykle zdrowa ma mnóstwo wartości odżywczych. Między innymi znajdziemy w niej sporo witaminy K, a także witaminy C oraz A, oraz potas, żelazo i magnez. Walory smakowe rzeżuchy doskonale urozmaicają smak potraw dodając im niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego posmaku. Rzeżuchę możemy dodawać do sałatek, kanapek, i innych potraw.