Śliwa to jedno z najpopularniejszych drzew owocowych w polskich sadach. Świetnie sprawdzają się zarówno do amatorskiej uprawy, jak i na skalę przemysłową. Śliwki są bardzo wartościowe, ich walory prozdrowotne w połączeniu z walorami smakowymi sprawiają, że warto posadzić w przydomowym sadzie chociaż jedną śliwę. Pozwoli ona cieszyć się pyszną konfiturą, zapewni owoce na świąteczny kompot, a także bazę do wielu smakowitych wypieków. Jak uprawiać śliwy i jakie odmiany najlepiej wybrać?
Spis treści
Śliwy w Polsce
Drzewa śliw w Polsce zajmują ponad 15 tysięcy hektarów. Owoce z nich pozyskiwane, to około 3% wszystkich owoców w polskich sadach. Śliwki dzierżą palmę pierwszeństwa w okresie jesienno-zimowym, kiedy bierzemy się za pieczenie aromatycznych ciast i powideł. Najpopularniejsze w Polsce są wciąż ciemnofioletowe jajowate śliwki. Przedstawiamy najpopularniejsze odmiany śliw, które zapewnią smaczne owoce i obfite zbiory
Śliwa Haganta
Jeżeli zależy nam na śliwie o dużych owocach, śliwa Haganta będzie idealnym drzewem do naszego sadu. Owoce z tego drzewa mogą mieć nawet 80 g masy. Są łatwe w rozłupaniu i wyciągnięciu pestki. To idealne śliwki do bezpośredniego spożycia. Uprawa śliwy Haganta nie powinna sprawiać trudności. Jest ona odporna na choroby i nie ma dużych wymagań glebowych.
Śliwa Cacanska Lepotica
Cechą charakterystyczną śliwy Cacanska Lepotica jest duża płodność. W sezonie śliwa owocuje bardzo bujnie, nawet kiedy nie jest idealnie zadbana. Owoce średniej wielkości o bardzo zrównoważonym smaku. Temu gatunkowi śliwy zagraża wirus szarka. Jednak regularnie zwalczając mszyce w ogrodzie, mamy szansę uchronić się przed jego atakiem. Śliw e Cacanska Lepotica warto sadzić w towarzystwie innych śliw, ponieważ jest wyjątkowo dobrym zapylaczem dla innych gatunków.
Śliwa President
Śliwa President to optymalne drzewko do uprawy, zwłaszcza amatorskiej. Nie ma dużych wymagań, dobrze znosi mrozy, mało i rzadko choruje, a do tego obficie plonuje. President to typowo jesienna odmiana, owocuje na przełomie września i października. Owoce łatwo się pestkują, są smaczne i lubiane.
Śliwa węgierka
To prawdopodobnie najbardziej znany gatunek śliwy w Polsce. Drobne ciemne owoce, o charakterystycznym smaku, powszechnie wykorzystywane do produkcji powideł, pierogów i knedli. Węgierka wczesna plonuje w połowie sierpnia. Węgierka Dąbrowicka pod koniec sierpnia, natomiast Węgierka Zwykła pod koniec września. Smak śliwki węgierki jest bardzo charakterystyczny, z wyraźnie wyczuwalną korzenną nutą i doskonałym balansem słodyczy i kwaśności.
Renklody
Śliwy Renklody to bardzo charakterystyczna odmiana, gdyż wyróżnia je okrągły kształt oraz słodycz. Renklody najlepiej nadają się na kompoty. Odmiana Renkloda Ulena wyróżnia się dużymi, smacznymi żółtymi owocami.
Królowa Wiktoria
Ta odmiana również chętnie wybierana jest przez sadowników, a także przez konsumentów. Wszystko za sprawą pysznych, owoców, których w sezonie zbiorów jest bardzo dużo i nadają się zarówno do jedzenia, jak i na kompoty czy dżemy. Owoce te są bardzo wytrzymałe na drzewie. Ta odmiana jest powszechnie stosowana do produkcji musów oraz jasnych dżemów śliwkowych.
Uprawa śliwy w ogrodzie
Śliwy kwitną na przełomie marca i kwietnia. Pierwsze zbiory można planować już w sierpniu, a ostatnie nawet końcem września. W przypadku wczesnym odmian śliw zaleca się zrywanie ich z drzewa, gdy tylko są dojrzałe, ale jeszcze jędrne. Nie należy ich przechowywać dłużej niż kilka dni. Jeżeli chodzi na przykład o popularne Węgierki, to tę odmianę warto jak najdłużej przetrzymywać na drzewie. Dzięki temu będą słodkie i smaczne. Na najlepszy smak możemy liczyć wtedy, gdy skórka koło szypułki zaczyna się marszczyć.