Strona Główna Ogród Grusza w ogrodzie – odmiany gruszy, uprawa, choroby

Grusza w ogrodzie – odmiany gruszy, uprawa, choroby

Autor: Maciej
Grusza w ogrodzie – odmiany gruszy, uprawa, choroby

Słodkie, mięsiste i po prostu pyszne gruszki kojarzą się nieodłącznie ze złotą, polską jesienią. Są popularne na równi z jabłkami, a przy tym mają równie wiele cennych właściwości dla zdrowia. Z tego powodu grusze to często wybierane drzewa owocowe do polskich ogrodów. Warto jednak wiedzieć, że te drzewa są dość wymagające pod względem uprawy, ale jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki, odwdzięczą się obfitymi i smacznymi plonami. Grusza w ogrodzie: odmiany, choroby i wymagania – sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim posadzisz młode drzewko!

Grusza w ogrodzie – popularne odmiany

Istnieje wiele odmian gruszy, jednak w polskich warunkach najczęściej sadzi się kilka. Popularne w naszych warunkach odmiany to:

  • Grusza pospolita – to gatunek, którego raczej nie sadzi się w sadach i ogrodach. Zazwyczaj rośnie dziko i wydaje niewielkie, za to smaczne owoce nadające się do bezpośredniego spożycia, a także na różne przetwory;
  • Konferencja – to najbardziej znana odmiana tej rośliny zaraz po Gruszy pospolitej. Osiąga średnią wysokość, bo do 6 metrów. Gruszka Konferencja jest niewielka: owoce osiągają wielkość do 10 cm. Łatwo poznasz je po tym oraz po zabarwieniu: są brązowo-zielone. Ta odmiana jest ceniona przede wszystkim ze względu na fantastyczne walory smakowe: owoce są słodkie i soczyste.
  • Faworytka – grusza Faworytka jest również znana pod inną nazwą: Klapsa. Podobnie jak Konferencja. Faworytka osiąga wysokość do 6 metrów. To jeden z ulubionych przez sadowników i ogrodników gatunek z co najmniej dwóch względów. Po pierwsze: Faworytka owocuje już w sierpniu, dlatego smakiem owoców można cieszyć się jeszcze przed nadejściem jesieni. Po drugie: owoce są bardzo smaczne i subtelne w smaku;
  • Komisówka – ten gatunek gruszy wydaje bardzo duże, a wręcz ogromne owoce, ważące nawet 400 gramów. Są one soczyste i smaczne, doskonale nadają się do tworzenia różnych przetworów i deserów. Owocuje dość późno, bo w październiku, za to owocami można cieszyć się prawie do grudnia – ostatnie zbiory przypadają jeszcze na koniec listopada. 
Koniecznie przeczytaj  Pomidory w ogrodzie - jak je uprawiać?

Zanim zdecydujesz się na posadzenie drzewka gruszkowego, musisz pamiętać o dwóch najważniejszych kwestiach. To rośliny dość podatne na choroby i mróz. Niewielkie zaniedbanie w jednej lub drugiej kwestii może skutkować tym, że grusza nie wyda owoców lub nawet umrze całkowicie. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się pysznymi owocami, musisz przywiązać szczególną uwagę do wyboru stanowiska i podłoża, a także kontrolować systematycznie stan drzewa. 

Podłoże i stanowisko dla gruszy

Wybór odpowiedniego podłoża pod gruszę to jedna z najważniejszych kwestii mających wpływ na powodzenie uprawy. Grusze preferują glebę próchniczą i żyzną, najlepiej o kwaśnym odczynie. Podłoże pod grusze powinno być w miarę przepuszczalne i o umiarkowanej naturalnej wilgotności. 

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru miejsca pod uprawę gruszy jest jego ekspozycja na wiatr i ukształtowanie terenu. Te drzewa są wrażliwe na mróz, dlatego nie powinny być sadzone w miejscach narażonych na silne podmuchy wiatru oraz tworzenie się zastoisk mrozowych. Grusze najlepiej czują się w miejscach ciepłych i słonecznych. 

Grusza – podlewanie i nawożenie

Grusze są dość wrażliwe na suszę, dlatego jeśli lato jest suche i upalne, należy zadbać o odpowiednie nawodnienie drzew. 

Grusze rosną dość szybko, a co za tym idzie – pobierają z podłoża spore ilości substancji pokarmowych. Dlatego, zwłaszcza na glebach mniej urodzajnych, wymagają dostarczania im zasilania z zewnątrz. Wystarczy jednak stosowanie nawozów wieloskładnikowych przeznaczonych do drzew owocowych. Nawożenie powinno się wykonywać regularnie przez cały okres wegetacyjny: od wczesnej wiosny do przełomu czerwca i lipca. 

Choroby gruszy

Jednym ze słabych punktów gruszy jest podatność na choroby. To przede wszystkim:

  • rdza gruszy – to choroba, którą poznasz po zmianie wyglądu liści. Jest powodowana przez grzyb, który bytuje zarówno na gruszy, jak i na jałowcu. Aby zminimalizować ryzyko tej choroby, należy unikać sadzenia gruszy w pobliżu jałowca. Chorobę rozpoznasz przez wygląd liści: pojawiają się na nich żółtawe narośle. W przypadku zauważenia tych objawów działaj szybko, ponieważ choroba szybko rozprzestrzenia się na pędy. Drzewo należy spryskać specjalnym preparatem przeznaczonym do zwalczania tej choroby;
  • parch gruszy – to kolejna choroba, której objawy można zauważyć na liściach. Pojawiają się na nich brunatne plamy, a w następnej kolejności liście usychają. Małe owoce zaczynają spadać z drzewa, a na tych dojrzałych pojawiają się pęknięcia. Parcha lepiej unikać niż go zwalczać, dlatego warto przede wszystkim formować gałęzie w taki sposób, by wszystkie miały w miarę równomierny dostęp do słońca. W przypadku wykrycia choroby należy zastosować odpowiedni środek przeznaczony do zwalczania jej;
  • zaraza ogniowa – to choroba wywoływana przez grzyb. Atakuje całe drzewo: liście, pędy i kwiaty. Porażone przez chorobę części rośliny stają się brunatne, a następnie zamierają. Jeśli choroba rozprzestrzeni się na całe drzewo, doprowadzi do jego obumarcia. W pierwszej kolejności należy usunąć jak najszybciej zaatakowane części rośliny, a następnie trzeba zastosować specjalne preparaty o działaniu grzybobójczym.
Koniecznie przeczytaj  Uprawa roślin bez chemii, czyli o ekologicznym ogrodzie słów kilka

Related Posts

Serwis korzysta z plików cookies w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych. Zaakceptuj Więcej informacji

Polityka prywatności i plików Cookies